«
image removebg preview 20

Harp Madalyası (Osmanlı Türkçesi ile حرب مدالیه سی ) 1. Dünya Savaşı sırasında, Osmanlı cephelerinde cesaret, kahramanlık ve yararlılık gösteren Osmanlı Askerleri ve Osmanlı cephelerinde savaşmış İttifak Devleti askerlerine verilmiştir. İngilizler bu madalyaya Gelibolu Yıldızı (İngilizcesi ile Gallipoli Star) Almanlar ise Demir Hilal (Almancası ile  Eiserner Halbmond) demiştir. İlk kez 1 Mart 1915 tarihinde dağıtılmaya başlanan madalya 30 Ekim 1918‘de Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imzalanmasıyla birlikte son kez verilmiştir.

Harp Madalyası Tarihi

ENPER PASHA WARMINISTER

Harp Madalyası, Enver Paşa tarafından Almanların Demir Haç Nişanından esinlenerek çıkarılması düşünülmüştür. 1 Mart 1915 senesinde Harp Madalyası Nizamnamesi oluşturulmuştur. Harp Madalyasının yanında verilen vesikalar, diğer Osmanlı Madalyalarından farklı olarak Sultanın imzasıyla değil, Harbiye Nazırlığı tarafından Enver Paşa’nın İmzası ile verilmiştir. Halk arasında ilk olarak Çanakkale’de verildiği için “Çanakkale Madalyası” olarak da bilinir.

Harp Madalyası’nın farklı üreticileri ve üretim yerleri olduğundan, Harp Madalyaları arasında boyut ve görünümünde farklılıklar vardır. İlk olarak Darphane-i Amire‘de üretilen madalya, daha sonraları Avusturya-Alman özel firmaları tarafından üretilmiştir. Darphane-i Amire tarafından üretilen madalyalar sabit 56 mm olarak, daha sonra ki Avusturya-Alman özel firmalarının üretimlerinde 57 ila 88 mm’ye kadar ulaşmıştır. Madalyanın genel görünümü, üstü kırmızı lake boya ile kaplı beş köşeli uçları top halinde bir yıldızdır. Ön yüzünde, yukarıya bakan büyük kabartma bir hilal vardır ve hilalin ortasında Sultan V. Mehmet Reşat‘ın tuğrası onun altında da Harp Madalyasının veriliş tarihi yazmaktadır (1915-1918).

Harp Madalyasının yabancı üreticileri arasında, BB&CO, Godet Berlin ve J. H. Werner firmaları bulunmaktadır. Bu firmalar tarafından üretilen madalyalar şu şekildedir:


Farklı Üreticilerin Harp Madalyası Modelleri

BB&CO Üretimi Madalya

harp madalyası

Godet Berlin Üretimi Madalya

harp madalyası

J. H. Werner Üretimi Madalya

harp madalyası

 

Harp Madalyası Hakkında Ekstra Bilgiler

madalyapng

Osmanlı madalya sıralamasında Harp Madalyası:

  1. Altın İmtiyaz Madalyası
  2. Altın Liyakat Madalyası
  3. Gümüş İmtiyaz Madalyası
  4. Gümüş Liyakat Madalyası
  5. Harp Madalyası
harp madalyası

Madalya ile birlikte verilen kurdele kırmızı beyaz şeritlidir, askerlerin kurdelelerinin ölçüleri 2.5 mm kırmızı, 5 mm beyaz, 29mm kırmızı. Asker olmayıp ödül alanların kurdele renkleri ise tam tersi boyutlardadır (2.5 mm beyaz, 5m kırmızı).

Madalya üniforma üzerinde kurdelesiz olarak sağ meme kısmının dört parmak altına takılırdı. Bu madalyaya ait 29 mm genişliğinde kırmızı şerit bulunurdu ve madalya takılmadığı zamanlarda, kırmızı şerit üniformanın üstten ikinci düğmesine bağlanırdı. Bu şeridin kenarlarında 2.5 mm kırmızı ve devamında 5 mm beyaz ve 14 mm kırmızı, 5mm beyaz ve 2.5 mm kırmızı bir bölümleri vardır.


Harp Madalyası Kazanan Askerler

harp madalyası

Bu Madalya, 1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı cephelerinde savaşan bütün askerlere verildiği için Osmanlı askerleri, Alman askerleri ve Avusturya-Macaristan askerleri de bu madalyayı kazanmaya layık görülmüştür. Böylece bu madalyayı kazanan askerler arasında Türkler, Almanlar ve Avusturyalılar ve Osmanlı da bulunan diğer etnik yapıda ki insanlardan oluşmuştur. Bu madalya hem bu özelliğinden hem de tasarımından ötürü bugün koleksiyonerler tarafından rabet gören ve tercih edilen bir madalyadır.

Bu madalyayı kazanan bazı Türk askerleri arasında Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Ömer Fahrettin Türkkan, Kazım Karabekir, Çolak Faik Paşa, Esat Paşa, Cafer Tayyar Bey, Nuri Killigil, Cemil Conk, Mehmed Nazım Bey, Zeki Kolaç, Ahmet İzzet Furgaç, Nihat Anılmış, Hasan Basri Nayan, Ali Fuat Cebesoy, Yusuf İzzet Paşa, Zeki Paşa, Faik Süleyman Paşa ve diğer yüzlerce kahraman Türk askeri.

Bu madalyayı kazanan bazı Alman askerleri arasında Karl Freiherr von Bothmer, Hans Kundt, Ludwig Keiper, Karl Freiherr von Bothmer, Friedrich Kreß von Kressenstein, Walter Isendal, Karl Ritter von Schoch, Viktor Weber von Webenau, Willy Rohr, Leopold Von Münchow, Otto Harttman, Erwin Osswald, Hans Jüttner, Ludwig Schröder, Ludwig Wolff

Ayrıca Osmanlı Harp Madalyası takan Nazi Askerleri içeriğimizde ilginizi çekebilir


Kaynaklar 
  • Webarchive
  • canakkalemuharebeleri1915 
  • de.wikipedia.org
  • Demir Erman – War Medal 
  • Demir Erman – War Medal 2

Talha Aygün Hakkında

Talha Aygün

Tarih ile ilgili makaleler yazan birisiyim.